Димитър Стоянов, коментар за Tribune.bg От началото на така наречената ядрена

...
Димитър Стоянов, коментар за Tribune.bg От началото на така наречената ядрена
Коментари Харесай

Ядреният шантаж като част от руската доктрина

Димитър Стоянов, коментар за Tribune.bg
От началото на по този начин наречената „ нуклеарна епоха “, почнала със основаването и потреблението на първите атомни бомби в края на Втората международна, логиката на воденето на военни дейности надълбоко се е трансформирала. Тук бихме могли да перифразираме Маргарет Тачър, която споделя, че свят с нуклеарни оръжия е доста по-стабилен и нуклеарното въздържане служи като доста сериозна превантивна мярка пред започването на огромни военни спорове – за съпоставяне Първата и Втората международна война стартират при относително равностойни по качества и тип мостри въоръжение.

„ Детето на Опенхаймер “ трансформира това. И го трансформира радикално. Американското предимство във връзка с нуклеарните оръжия обаче е кратковременно. На 29 август 1949 година е изпитана първата руска атомна бомба, което отприщва траяла четири десетилетия конкуренция по въоръжаване сред Съединените щати и Съветския съюз. Паралелно с това  до наши свои нуклеарни стратегии създават и развиват Англия, Франция, Израел, Индия, Пакистан, Китай, Иран, Северна Корея и за известно време – Южна Африка. Така нуклеарната мощ се оказва многополюсна, разгръща се дифузно и стопира да бъде прерогатив на една или две суперсили. И посочваният от Маргарет Тачър сдържащ резултат в действителност като че ли проработва. Независимо от районните спорове сред Индия, Пакистан и Китай да вземем за пример, в никакъв случай не се стига до широкомащабна война сред някоя от тези страни, тъй като опцията за включването на „ нуклеарната карта “ е доста сериозна. Натрупването на капацитет от атомни бомби играе сдържаща роля сред Съветския съюз и Съединените щати, тъй като алтернативата на договарянията постоянно остава взаимното заличаване и световната злополука. Дори в най-напрегнатите моменти на Кубинската рецесия директният канал за връзки сред Москва и Вашингтон не стопира да работи, а външният министър на Съюз на съветските социалистически републики Андрей Громико посещава освен американската столица, само че даже Белия дом, където след публична вечеря си приказва с президента Джон Кенеди при закрити порти в продължение на два часа. Нещо, което един от най-значимите съветници и биографи на президента Тед Соренсен разказва в своята книга, отдадена на Кенеди, с доста огромни детайлности. И нещо, което отсъства за жалост в днешната действителност.

Но има ли го оня миг, в който нуклеарното оръжие може да се трансформира в средство за политически шантаж? След началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 година режимът на президента Владимир Путин претърпя редица провали. И до момента в който войната продължава към този момент девети месец, първични прогнози, че Киев ще бъде високомерен за три дни се сринаха като къща от карти, определяната като втора по-сила войска в света (руската) се оказа с редица тежки дефицити, украинската опозиция се оказа извънредно сполучлива и ефикасна, съветските неудачи се трупаха една след друга – невъзможността да се превземе бързо украинската столица, пролетното евакуиране от трите северни украински области, потопяването на ракетния крайцер „ Москва “, отстъплението от Изюм и харковска област, ударите по стратегически летища и по базата на съветския флот в Севастопол, проблемите на херсонското направление и така нататък На фона на това в Русия се организира първата от времето на Втората международна война частична готовност, а Кремъл се насочи към Иран в търсене на типове въоръжение – дронове и балистични ракети. И стартира да употребява нуклеарния шантаж като оръжие във войната.

Според разнообразни оценки съветският нуклеарен боеприпас към днешна дата се числи на към 6 000 нуклеарни бойни глави – по оценка на Stockholm International Peace Research Institute те са 6 255, което го прави най-големият в света. Следват Съединените щати с 5 550, Китай с 350, Франция с 290, Англия с 225, Пакистан със 165, Индия със 156, Израел с 90 и Северна Корея с 45-50. Петдесет непознати нуклеарни бойни глави по линия на НАТО са ситуирани в Турция, 40 в Италия, 20 в Белгия, 20 в Германия и 20 в Нидерландия. След идването на Владимир Путин на власт Руската федерация стартира да поставя постепенни старания, с цел да резервира своя нуклеарен потенциал и да доближи до равнището, на което той е поддържан по времето на Съветския съюз. На 1 март 2018 година Путин заяви създаването разработването на серия от оръжейни системи от най-ново потомство, които би трябвало да постъпят на въоръжение в идващите години – свръхзвуковите ракети „ Авангард “, тежките междуконтинентални балистични ракети „ Сармат “, свръхзвуковите ракети „ Кинжал “ и „ Циркон “, лазерните бойни системи „ Пересвет “, безпилотните подводни торпеда „ Посейдон “ и крилатите ракети „ Буревестник “ с нуклеарен мотор. В рамките на войната в Украйна бяха употребявани ракети „ Кинжал “, редом с това се извърши тестово стартиране на ракетата „ Сармат “, с „ Циркон “ се организираха последните проби в Северно море и Тихия океан, „ Пересвет “ е на въоръжение и се създава, а тестванията на „ Посейдон “ се организират – неговият ударен капацитет е изключително стеснителен, защото е структуриран да провокира големи нуклеарни цунамита, които да потапят крайбрежни градове, мегаполиси и острови.

Комбинацията от голям нуклеарен боеприпас, системи за неговото потребление, въвеждането в употреба на новите оръжейни системи с незнаен капацитет, както и големите старания на пропагандата основават среда, от която политическото и военното управление в Кремъл се възползва извънредно ловко на фона на военните компликации и неуспехи на фронта в Украйна – нуклеарният му шантаж се трансформира в доста сериозна карта. Възможността на Русия да употребява тактическото нуклеарно оръжие в Украйна на фона на едно огромно военно проваляне е неведнъж коментирана до този миг в това число и от най-висши представители на НАТО. И до момента в който мъчно да се направи дефинитивна преценка до каква степен един деспот в лицето на Путин може да „ натисне копчето “ на фона на това, че армията му не се оказала това, за което той си е мислил и е претърпяла проваляне, и бъде изоставен от последните капки здрав разсъдък, то психологическият резултат от целия нуклеарен диалог интензивно търси да реализира своето – да сътвори чувство за боязън, че в случай че бъде притиснат до стената в Украйна кремълският режим в действителност ще употребява нуклеарно оръжие, което от своя страна ще хвърли извънредно сериозна ръкавица по отношение на НАТО и Съединените щати дали да бъде даден подобаващ нуклеарен отговор. И дали ще се стигне до широкомащабна нуклеарна война. Логиката на Кремъл в тази обстановка следва остарялото схващане, че демокрациите постоянно са по-умерени в своята реакция, по-лесно могат да бъдат ориентирани към договаряния от етични съображения и че един диктаторски режим, разполагащ с нуклеарен боеприпас, може безусловно да ги шантажира, с цел да ги докара до масата на договарянията по въпросите на Украйна. Защото алтернативата в противоположен случай би била нуклеарен удар от съветските военни сили, а оттова началото на евентуална нуклеарна война. И се слага въпросът дали западните демокрации ще реагират по същия метод, както е направил Путин? В това се състои основната цел на нуклеарния шантаж на Кремъл – напън, напън и още веднъж напън, всяване на боязън от потребление на нуклеарно оръжие, изнудване за договаряния и отстъпки. Нещо, което може да остане една от последните карти на съветския президент, в случай че военните компликации на неговата войска в Украйна не престават да се задълбочават.

В този ред на мисли нуклеарният шантаж наподобява от ден на ден се постанова като част от съветската военна теория на фона на войната в Украйна. И това умишлено се укрепва посредством пропагандни старания на съветски публични и неофициални канали – като да вземем за пример излязлата неотдавна информация, че съветски генерали са обсъждали опцията да се употребява тактическо нуклеарно оръжие против украинската войска. Неговата цел е ясна – да компенсира големите дефицити, които съветската бойна машина показва в най-голямата война в Европа от края на Втората международна война насам, и да изнуди преговорен развой и облекчаване най-малко в частична степен на съветските искания. И „ нуклеарната карта “ ще продължи да се употребява с тази цел, а това потребление ще се ускори, в случай че съветските компликации в Украйна се задълбочат на фона на идната доста тежка борба за Херсон да вземем за пример.

****

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тема.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР